Kategoriler

12 Ağustos 2013 Pazartesi

Emin Çölaşan ~ Kovulduk Ey Halkım Unutma Bizi

        Okuma Şenliği'nin  Türü kurgu olmayan bir kitap okuyanlara kategorisi için seçtim bu kitabı.

         "Kovulduk ey halkım unutma bizi" sözünü siz çok kullanır mısınız bilmiyorum ama bizim evde özellikle anneme karşı kullandığım bir cümledir "kovulduk" kısmını değiştirerek tabii (Acıktık ey halkım unutma bizi). 

        Emin Çölaşan'ın 2007'de Hürriyet'ten kovulmasının perde arkasını, medyanın iç yüzünü anlattığı ve kendini, ailesini ve baskılara karşı mücadelesini, yaşadığı zorlukları okuyucusuna içini döke döke anlatıyor bu kitabında. Kitabının başında başlıyor daha ailesini anlatarak içini dökmeye ve devam ediyor baskıyla nasıl zor mücadele ettiğine.

        Milliyet'ten Hürriyet'e geçişini, iktidarın gelişiyle birlikte değişen dengeleri, sansüre ve makaslamalara karşı duruşunu anlattığı kitabıyla 22 senelik Hürriyet hayatının geldiği son noktayı okuyoruz ve bugün bir çoğumuzun da eleştirdiği yandaş medya kavramının iç yüzünü daha net görebiliyoruz.

         "Bizim meslekte bir kural vardır. Açığı olan köşe yazarı korkar, hiç kimsenin üzerine gidemez, eleştirmez. Hele iktidarların, egemenlerin, güçlülerin, namussuzların üzerine asla gidemez! Aksi takdirde başına gelecekleri, onu nasıl geçmişi ve açıkları ile tehdit edip susturacaklarını iyi bilir! Biz de o arkadaşların kim olduğunu iyi biliriz!"

       Emin Çölaşan Atatürkçü, aydın kişiliğiyle hayran olduğum; sansüre ve baskılara karşı duruşuyla da gurur duyduğum bir gazeteci. Yazılarıyla, İ.Melih deyişiyle, dokunulmaza dokunma gücüyle saygı duyduğum bir kişi.  Daha fazla anlatmaya gerek yok aslında, o kendini fazlasıyla güzel anlatıyor kitabında. Henüz okumamış olanlara ve merak edenlere nacizane öneridir. 

" Gazetecinin kontrol altına alınması ne demektir? Yazılarına müdahale edilmesidir. Onu yaz, bunu yazma, iktidarı fazla eleştirme direktifleridir. Baskı çoğu zaman vardır. Her iktidar yağcı ve yalaka basın ister. Hiçbiri eleştiriden hoşlanmaz. Medya yöneticileri ve gazeteciler bu baskıya bazen direnir, bazen direnemez... Direnen onuruyla yaşar, direnemeyen onurundan yitirir."

Kitaplı ve Keyifli Günler 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder