Kategoriler

12 Mart 2013 Salı

Sabahattin Ali~Kürk Mantolu Madonna

Kürk Mantolu Madonna

     Büyüleyici bir üslupla anlatılmış, her anını yaşatan bir roman. Sabahattin Ali' nin diline hayran olmamak elde değil tabi ki. Böyle güzel bir romanı eleştirmek de haddime değil. Sadece, daha da uzasaydı da hiç bitmeseydi keşke... 

     Raif Efendi' nin karakterinde yaşanmışlığın aktığı o kadar belliydi ki. Bir an önce onu tanımak, hikayesini öğrenmek istedim. Maria' yı Raif' le beraber sevdim. Maria' nın görüşlerindeki yakınlık, Raif' in naifliği... Sanki tanıdığım birileriymiş gibi okudum hikayelerini. Bu kadar sade bir dille, bu kadar güzel ve özel yazılması büyüledi beni. Kitabın son sayfalarında boğuldum, nefes alamadım. Düşündüğüm son olmasın diye diye yüzleştim sonuyla. 

     Bazı yerleri nedense Dostoyevksi' nin Beyaz Geceler' inden bir bölümü hatırlattı bana. Bunun da doğal olduğunu kabul etmek lazım. 

     Kitap hakkında söylemek istediğim binlerce şey var ama boğazımda düğümlendi cümleler.  Ölmeden okunması gereken bir kitap kesinlikle.

      Alıntılarım o kadar çoktu ki aralarından seçim yapmak zorunda kaldım.

"İnsanlar birbirlerini tanımanın ne kadar güç olduğunu bildikleri için bu zahmetli işe teşebbüs etmektense, körler gibi rastgele dolaşmayı ve ancak çarpıştıkça birbirlerinin mevcudiyetinden haberdar olmayı tercih ediyorlar."

"Yerimden fırlayarak boynuna sarılmak ve onu ağlaya ağlaya öpmek için müthiş bir arzu duydum. Hayatımda hiç bu kadar mesut olduğumu, içimin bu kadar genişlediğini hatırlamıyordum. Bir insanın bir insanı, hemen hemen hiçbir şey yapmadan, bu kadar mesut etmesi nasıl mümkün oluyordu?"

" Bir ruh, ancak bir benzerini bulduğu zaman ve bize, bizim aklımıza, hesaplarımıza danışmaya lüzum bile görmeden, meydana çıkıyordu... Biz ancak o zaman sahiden yaşamaya,- ruhumuzla yaşamaya- başlıyorduk. O zaman bütün tereddütler, hicaplar bir tarafa bırakılıyor, ruhlar birbirleriyle kucaklaşmak için, her şeyi çiğneyerek, birbirine koşuyordu."

10 yorum:

  1. İnanır mısınız kitaplığımda okunmayı bekleyen kitaplar arasında ve hala elime bir türlü alamadım. Beni iyi yönde motive ettiniz. Okumaya biran evvel başlamalıyım..)) Çok teşekkürler..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim kesinlikle okunmalı :) Keyifli okumalar dilerim

      Sil
  2. Hayatımda ayrı bir yeri olan, benim için çok önemli bir kitaptır. Çok güzel anlatmışsınız siz de, tekrar hatırlattığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim. Çok etkilendim ben de. Neden bu kadar geç okudum bilmiyorum.

      Sil
  3. merak ettiğim eserlerden biri kendisi, en yakın zamanda tanışmayı planlıyorum, inş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzeldi. Sizin de keyifle okuyacağınızı düşünüyorum :)

      Sil
  4. çok güzel anlatmışsın inş sahibi olcam bu kitabın henüz kitaplığımda yok...çok da güzel anlatmışsın cnm..

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim canım :)

    YanıtlaSil
  6. bu kitabı okumayı uzun süredir istiyordum geçen gün kampüsteki kitapçıda bu kitabı sordum "üniversiteye başlamışsın bu kitabı hala okumadın mı?" dedi kitapçı. nasıl utandım nasıl utandımm!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlis bir uslup kullanmis bence. En azindan okumayi istemis kitaba bakmissiniz. Ben birinin elinde kitap oldu mu mutlu olanlardanim. Boyle yargilaciyi olmasi ne kadar uzucu. kitabi begeneceginize eminim. Cok hos bir dili ve konusu var.

      Sil