Kategoriler

16 Kasım 2014 Pazar

Aldous Huxley ~ Cesur Yeni Dünya

         Merhabalar, bu aralar Totaliter düzenle ilgili, distopik kitapları okumaya sardım 1984, Cesur Yeni Dünya, Fahrenheit 451 gibi. Diğerlerine de sıra gelecek ancak biz bugün Cesur Yeni Dünya'yı konuşalım. 

        İnanılmaz bir Dünya yaratılmış öncelikle. Gerçek olabilme ihtimali nedeniyle korkunç bir konu anlatılmış. Ford'dan sonra 632 yılında geçiyor hikaye. İnsanların kuluçka makinelerinde üretildiği, olgunluğa erişinceye kadar sistemin istediği şekilde koşullandırıldıkları, bireysel bir gelişimin olmadığı, herkesin mutlu, tüketimle huzurlu, sorgulama ve günümüzde var olan toplumsal ahlaktan tamamen habersiz yaşadığı bir düzeni anlatıyor Cesur Yeni Dünya.

       Ford dedim ama onu da açmak lazım sanırım. Ford, bildiğimiz araba markası olan Ford. Kitabın yazıldığı dönemde ekonominin süper güçlerinden olan Ford'u Tanrı olarak metafor haline getirmiş Huxley. 

       Kitap yaratılan dünya itibariyle distopik olduğu kadar, bilimde yaşanacak gelişme ve kontrol edilmezse insanlık üzerinde yapılabilecek her türlü değişimle gerçek olabilme ihtimalini de barındırıyor. Günümüzde yumuşatılmış halleri kültürlere ve ülkelere özgü şekillerde malumunuz yapılıyor.

       Cesur Yeni Dünya'yı okurken her sayfasında, her gün ayrı bir konu ortaya atılan felsefe gruplarında gibi hissetmiştim kendimi. Düzeni, insanlığın ne kadar kolay yönlendirilebileceğini; toplum içinde farkında bile olmadığımız ancak toplumu belli bir düzende ve ayakta tutan bazı kavramların önemini (aile ve ahlak kuralları gibi) düşündürüyor Huxley okuyucuya. Soma'nın yani uyuşturucunun insanları mutlu etmek ve uyuşturmakla yapabileceği şeyleri sorgulatıyor.

      "Gerçek tarih" değil de, " yazılanın tarih olması" çokça işleniyor kitapta. Kendi düşüncelerini ve kendi gücünü göstermek adına insanlara bir tarih yaratılıyor. Bu, tarih üzerinden yapılıyor, aynı basında yapılabileceği gibi ve korktum açıkçası. Bu konuyu okurken düşünmemiştim çünkü kendileri bu cümleyi kurmamıştı henüz ancak ne demek istediğimi biraz açmak gerekirse Küba'nın dağlarındaki camilerimizi gözlerinizin önüne getirmeyi borç bilirim kendime.

        Diyeceğim o ki, Cesur Yeni Dünya güzel bir kitap, güzel olduğu kadar da hazmetmesi zor bir kitap. Tanışılması ve üzerine düşünülmesi gereken bir kitap.

Yayınevi: İthaki Yayınları

Sayfa Sayısı: 333 Sayfa

Hepimize kitaplı ve keyifli günler..

5 yorum:

  1. dolabımda okunmayı bekleyen cok merak ettiğim bir kitap ;)

    YanıtlaSil
  2. Çok severek ve beğenerek okumuştum. Haklısınız kolay kolay okunan bir kitap değil, insan kendi kendine beyin fırtınası yapıyor okurken. Düzeni, sistemi, her şeyi sorgulatıyor. Güzel yorum olmuş tekrar satırlar gözümde canlandı. :)

    YanıtlaSil
  3. ya aslında kaç kereler görüp merak ettiğim kitaplardan bir bu da ve sanırım keremde de var , iyice kurcalamak lazım bizimkinin kitaplığını :D

    YanıtlaSil