Kategoriler

10 Mart 2013 Pazar

Qinshihuang ve Terracotta askerleri

Qinshihuang 秦始皇

     Türkiye ve Çin arasındaki dostluğu pekiştirmek adına Türkiye' de 2012 yılı  "Çin yılı" ilan edilmişti. Aynı şekilde 2013 yılı da Çin' de "Türkiye yılı" olarak ilan edildi. "Türkiye yılı" kapsamında geçtiğimiz günlerde sonlanan "Çin Hazineleri Sergisi" için Türkiye' ye sergi kapsamında 4 asker ve 1 at gönderildi. İlk defa bu askerlerin bu kadar fazla sayıda yurtdışına çıkarıldığını da not düşmeliyim. Biz de arkadaşımla beraber bu sergiyi kaçırmadık tabi. 

     Öncelikle bilmeyenler için Terracotta askerlerini biraz anlatayım. Dönemin inancı olarak ölen imparatorla beraber hizmetlileri, askerleri, eşleri ve de atları da gömülürmüş. Beylikleri yenerek ilk imparator olan Qinshihuang oldukça başarılı bir imparator olarak önce ölümsüzlüğü aramış. Bulamayınca da yaşarken mezarı için bu topraktan askerleri yaptırmış. Bu askerlerin topraktan olmasının önemli 2 sebebi var. Eskiden kalma canlı canlı gömülme olayını engellemek ve de Qinshihuang' ın ölümden sonra yaşam inancı taşıdığı için orada da büyük ve güçlü bir ordu istemesidir. 

Terracotta askerleri 兵马俑

     Askerlerin boyları  1.80 ve 2.20 arasında değişiyor. Her birinin yüz tipleri birbirinden oldukça farklı. O kadar gerçekçiler ki büyülendik biz sergiyi gezerken. Ne yazık ki fotoğraf çekilmesine izin verilmiyordu.

     Terracotta askerleri 1974' de bir çiftçi tarafından tesadüfen bulunuyor. Daha doğrusu mezarın yakınlarında çömlek bulan bu çiftçi sayesinde arkeologların dikkati bölgeye çekiliyor. Hala kazıların devam etmekte olduğu söyleniyor. 

     İzlenimlerime gelirsek, kıyafetleri ve saçlarındaki tutamlara kadar özenle yapılmış bu askerlere hayran olmamak imkansızdı. Atın her bir kasına kadar ayrıntılı bir şekilde yaratmışlar. Askerler savaş pozisyonlarıyla duruyorlar. O ellerinin, parmaklarının kırılmadan, zarar görmeden günümüze kadar ulaşması inanılmaz bir şey.

     İmparator Qinshihuang hakkında da bir kaç şey söylemeliyim. "Yeniliklerin İmparatoru" ya da "İlklerin İmparatoru" olarak biliniyor. Asıl adı Ying Zheng olan imparator tımar sisteminin yerine, valilik sistemini getirdi. Para birimini oluşturdu, ülkedeki hukuk ve yönetim sisteminde büyük değişiklikler yaptı.  "Kitap yakma olayı" olarak tarihe geçen, kendisinden önceki düşünceleri yok etme adına Konfüçyus' un kitapları da dahil olmak üzere her türlü kitabın yakılma emrini verdi. Ölümsüzlüğü aramak için gönderdiği kişilerin kaçmalarıyla birlikte içlerinde Konfüçyusçülerin de bulunduğu 400 kişiyi diri diri toprağa gömdürdü. Bu olay da tarihe " Konfüçyusçüleri öldürme olayı" olarak geçti. 

     Qinshihuang' ın imparator olma sürecini merak edenler için The Emperor And The Assassin filmini öneririm.




     Sergiyi kaçıranlar için en azından ne var ne yok görmek adına çıkan haberi de paylaşıyorum. 

Keyifli ve kitaplı günler..

4 yorum:

  1. Bloğunuzu büyük zevkle takip ediyorum. Tarihe oldukça meraklıyımdır ve bu askerlerin hikayesini belgesel kanallarında daha önce seyretmiştim. Ama bir sergi dahilinde Rürkiye ye gelmeleri ve sizin ziyaret etmeniz gerçekten muhteşem.. Sizi çok kıskandım yerinizde olmayı cidden çok isterdim..:))
    İnşallah bana da nasip olur ziyaret edebilmek..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim güzel yorumlarınız için. Ben de son güne yetişebildim gelecek diye heyecanla beklerken nasıl olduysa unutuvermişim. O kadar güzellerdi ki öncesinde okuldaki hocamdan da bilgi alınca daha bir keyifli oldu incelemesi.Bir de sergide herkes bu askerler hakkında konuşurken bir çok şey öğrenme fırsatı da bulmuştum. Keşke yakalayabilseydiniz. İnşallah tekrar gelirler. Zevkle giderim tekrar görmeye :))

    YanıtlaSil
  3. Keşke Ankara'da da olsa böyle sergiler T^T
    Geçen yıl Uzakdoğu sanatıyla ilgili bi projem vardı, Terra Cotta'ya da değinmiştik ama pek aklımda bi şey kalmadı ne yazık. Heralde daha binlercesi de toprak altındaymış. Bi de hatırladığım kadarıyla savaş sırasında düşmanı korkutmak için de diziliyomuş bu heykeller, yanlış olmasın ama..
    Sergi çok uzun zaman önce mi bitti onu sormak istiyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış hatırlamıyorsam 23 Şubat son gündü. Dediğiniz gibi toprağın altında da 8000 kadar asker olduğunu düşünüyorlarmış. Bir umut yenileri çıkınca tekrar getirirler belki :) Neden Ankara' da yapılmadığını bilmiyorum ama bir kaç büyük şehirde yapılmadıydı kesinlikle.

      Sil