Kategoriler

17 Mayıs 2013 Cuma

Goethe ~ Genç Werther'in Acıları

     Mektup- roman şeklinde yazılmış, gerçek bir olay gibi anlatılmış, Goethe'nin gençlik aşkından esinlenerek anlattığı muhteşem bir roman Genç Werther'in Acıları. Bu kitabı nasıl anlatacağımı bilemedim. Okurken edebiyata doydum desem yeri sanırım. Özellikle betimlemeleri o kadar tatmin ediciydi ki.. Hikayesindeki hüznü her satırında yaşattı bana. Bolca düşündürdü, bolca üzdü anlayacağınız. Werther'in hayali arkadaşı Willhem'a yazdığı mektuplarında, kalbinde Tanrısallaştırdığı aşkın bir kanser gibi Werther'i yiyip bitirişini okuyoruz kitapta.

     Kitabın kısaca konusuna gelirsek; Werther doğadan ilham alan, doğaya tam anlamıyla aşık bir ressamdır. Tanıştığı Charlotte adlı genç kıza duyduğu masumane sevgisine karşılık görememektedir. Çünkü Charlotte yıllardır gönül bağı olan Albert' la nişanlıdır. Çiftin evlenmesiyle birlikte Werther' in aşkı daha da yoğunlaşır ve onu içten içe tüketmeye başlar. 

     Bu kitabı tamamen aşkına karşılık alamayan birinin hikayesi olarak görmek kitaba büyük bir haksızlık olur sanırım. Werther'in doğaya, insanlara, hayata bakış açısında yakalanması gereken o kadar güzel düşünceler var ki.. Bazıları kitabın yoğun ve acı dolu konusunu bile gölgede bırakıyor. Henüz okumayanların sindire sindire, Goethe'nin kaleminin keyfini çıkararak okumasını tavsiye ederim. 

"Ah, ilk gençliğimin arkadaşı o kadın yitip gitti! Ah, keşke onu hiç tanımamış olsaydım! - O zaman, ' Sen bir budalasın, dünyada bulunmayan birini arıyorsun' derdim; ama ona sahip olmuştum, duyumsamıştım o yüreği..-"

" Görüntüsü beni nasıl da her yerde izliyor! Lotte gece gündüz bütün ruhumu kaplıyor!"

" Genelleme yapan her cümlenin istisna derdi olduğu bilinen bir şey değil midir?"

"Onun varlığı, onun yazgısı, benim yazgımı içtenlikle paylaşması, yangın yerine dönüş beynimden kalan son gözyaşını sıkıp çıkarıyor.."

Keyifli ve Kitaplı Günler..

8 yorum:

  1. çok güzelmiş alıntılar ve yorumun...okumak lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka okumalısın canım. Harika bir roman.

      Sil
  2. Ben bu kitabı orta okuldayken okumuştum o yüzden üstümde pek bir etki yaratmamıştı .Ama bu kitabın ünü yazıldığı dönemde okuyan birçok gencin intihar etmesine sebep olması herkese okumasını tavsiye ederim bir erkeğin nasıl çok ince bir ruha düşünceye sahip olduğunu anlatıyor günümüzde bulunmayan bir şey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel söylemişsin biraz ders alınmalı saf sevgi konusunda. Ben de bu kadar etki yarattığını bilmiyordum ama Werther'in kıyafetlerini giyen binlerce genç varmış. Kesinlikle okunması gereken bir kitap gerçekten de..

      Sil
  3. bu kitaba tek kelime ile bayılıyorum. 4 yada beş kere okudum. Erkek arkadaşım ( ki kendisi myworldinthebooks.blogspot.com 'un sahibidir) sayesinde bu kitapla tanışmıştım. Onun da en sevdiği kitaplardan :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zuhal:) Erkek arkadaşının blogunu biliyorum. Keyifle takip ediyorum. Kitap hakkındaki yorumunu da okumuştum. Werther'le tanışma kararımı öne alma sebebimdir o postu. Sevgiler:)

      Sil
    2. onun sayesinde öne aldığını sakın söyleme :)) havasından geçilmez hihih :))

      Sil
  4. Şımartmak gibi olmasın biraz öyle oldu :)) Çok güzel bir kitapla tanıştm sayesinde

    YanıtlaSil