Kategoriler

3 Mart 2013 Pazar

Çince ve Öcü Gibi Görülen Karakterleri

     Çince okuduğumu söylediğimde insanların bakışları değişiyor. "Çok zor olmalı? Nasıl yazıyorsun o kargacık burgacık şeyleri? Okuyabiliyor musun sen onları? Ne işin var öyle zor dilde?" ve benzeri aklınıza gelebilecek her türlü soru yağmuruna tutuluyorum. Ben insanlara "Kolay bir dil aslında." dedikçe ya önüme " Ama o karakterler?" sorusu geliyor ya da ben ukala belleniyorum.

     Çince karakterlerin nereden geldiğini, nasıl doğduğunu çalışmaya başladığım şu sıralarda, insanlara da bir nebze olsun Çince ön yargısını yendirmek için bu çalışmalarımda öğrendiklerimi kısa kısa paylaşmak istiyorum sizlerle de. 

     Öncelikle Çince kesinlikle alfabesi olan bir dil değil, kelimeler ya da hece olarak nitelendirebileceğimiz karakterlerden meydana gelme. Bunu da dile getirdiğimde " Alfabe de yok eyvah!" cümlesini duymadığımı söyleyemem. Kısa ve basit bazı anlatımlar yaptıktan sonra aslında normal bir dilden pek de bir farkı olmadığını göstermeyi amaçlıyorum. Hem de bir yerlere yazdıkça aklımda daha iyi kalıyor doğrusu. Umarım size de Çince' yi sevdirebilirim. :)
İlk karakterimizle başlayalım:

(kadın ve kız çocuğu anlamlarındaki sembol) 



      Çince'de birden fazla yolla kelime üretme söz konusu. O yollardan biri de resmetme. Kadın karakterinin yıllarca dönüşümlü olarak geldiği hal bu şekilde. Başlangıçtaki pozisyonundan daha net ve basit çizgilerle  günümüzde kullanılan haline ulaşmış. Tam anlamıyla benzemediğini ben de kabul ediyorum ama bir yerden kökenini araştırınca biraz daha kolay oluyor öğrenmesi :)

(bebek, çocuk, oğul anlamlarındaki sembol)



     İkinci karakterimiz karakterin kökeni bebeğin ayakta durmaya çalışmasından ve daha sonra da kundaktaki pozundan gelme. Bir dönem ağlaması bile kullanılmış 3. resimde de gördüğünüz gibi. En sonunda da çocuğun bir bacağı dışarıda şekilde resmedilmiş. Bunun hikayesi ise Çinli ebeveynlere göre bebek bakımındaki sır; bebeğin bir ucunu ıslak, diğer ucunu kuru tutmakmış. Ne demek istediklerini anlamadım pek ama bacağın birini dışarıda tutmalarında vardır bir hayır. 

     Bu iki karakteri seçmemde de bir sebep var tabii.

( iyi, güzel, olur anlamlarındaki sembol)


      Az önce anlattığım kadın ve çocuk karakterlerinin birleşmesinden "İyi" karakteri doğuyor (女+子=好). Bu da anlamdan oluşturulan bir karakter. Resimlerin sırrı da şu: Bir adamın eşi ve çocuğunun olması, bir adamın   kız ve oğul ile ailesinin tamamlanması, o adam için iyidir .  Aynı zamanda bir annenin çocuğuna bağlı olması da(3. resim) iyi bir şeydir. 

      Çince' de 2 şekilde kolay öğrenme yöntemi buldum. Bunlardan biri karakteri bir şeylere benzeterek, hafızamda daha iyi kalmasını sağlamaktı. İkincisi de "kadın" ve "çocuk" karakterini öğrendiğimde "iyi" karakterini yazmakta zorluk çekmememdi. Çünkü genel olarak kelimeler bu tarzlarda örneklere sahipler. 

     Bunlar başlangıç seviyesinde öğrenilecek şeyler aslında benim tam olarak çalışmam bu yönde değil ama hikayelerini okurken sizlerle de paylaşmak istedim. Kullandığım kaynakla ilgilenen olur mu bilmem ama adı "What's in a Chinese Character" . 

Peki siz ne dersiniz? Ön yargılar arttı mı, azaldı mı? :)



10 yorum:

  1. merhaba, ne güzel anlattın öyle! benim de biraz bilgim var bu konuda ve Çince aslında çok kolay, çünkü gramer namına neredeyse bir şey yoktur, anahtar diyoruz biz (Türkçe'de ne diyorlar bilemiyorum) onları kullanarak cümleler kuruyorsun falan, hiyerogrifler olmasa konuşma dili kolay çözülür, bir tek tonlamada biraz zorlanırsın :) aynen devam, senden çok şey öğrenebilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim öncelikle. Çince konusunda bilginiz nereden geliyor? Eğitimini mi alıyorsunuz? Tonlama gerçekten zorlayıcı ama o konudan bahsetmek istemedim ön yargı azalsın maksat :))

      Sil
  2. kesinlikle önyargılarımı kırdın çok güzelmiş ya ilgi duydum bu dile ben simgeselleştirme benim için çok iyi birşey dil özürlü olduğum için :=) çok hoş bir anlatım olmuş senden ara bu şekilde paylaşım bekliyorum hem anlamadıklarımı da sormuş olurum böylece çok güzelmiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Fırsat buldukça anlatmayı planlıyorum ben de. Hikayelerini öğrenmeye merak sardım bu aralar. Belki Çince' ye yönelmek isteyen birileri de olur bu şekilde :))

      Sil
  3. Mükemmel olmuş keyifle okudum bende hep merak ederdim nasıl akılda kalıyor acaba diye..Umarım devamı gelir bu yazıların;)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Devamı gelecek bu yazıların. İlgi duyulması çok hoşuma gitti. Fırsat buldukça aktaracağım bildiklerimi :)
      Sevgiler

      Sil
  4. merhaba; blogunuzu birkaçgün önce izlemeye başladım gerçekten güzel bilgiler paylaşıyorsunuz :) yalnız ben kitap okumayı pek sevmeyen bir insanım ve üniversite öğrencisiyim, kitap yerine tv seyredecek kadar kitabı sevmem yani :::( bana neler önerirsinz yada hangi kitabı? cevabınızı bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, öncelikle güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Ben kitap okumaya basit ve zevkli bir kitapla başlanmasından yanayım. Polisiye türünde heyecanlı ve basit bir kitap olarak John Verdon' ın Gözlerini Sımsıkı Kapat kitabını öneririm. Aşk üzerine okunabilecek zevkli kitaplar belki Bir Gün, Ye-dua et-sev olabilir. Fantastik kitapları sevebilirseniz Alacakaranlık serisi, Linda Howard' ın kitapları ya da Taht Oyunları serisini öneririm. Tarihi romanları, kişi tarihi okumayı sevebilirseniz Ayşe Kulin'in kitapları, Mavi Saçlı Kız, Osmanlı kadınları konusunda basit ve zevkli bir anlatıma sahip olan Demet Altınyeleklioğlu' nu öneririm. Dünya tarihi konusunda ufak tefek ayrıntılar öğrenebileceğiniz çok zevkli bir kitap Eduardo Galeano' nun Aynalar kitabını kesinlikle tavsiye ederim. Tabi bir de Ahmet Ümit var ki o her daim okunabilecek bir yazar. Tam olarak ilginizi bilemediğim için daha net bir şey yazamıyorum ama belki izlediğiniz filmlerin kitaplarıyla da başlasanız daha zevkli olabilir sizin için. Umarım yardımcı olabilmişimdir :) Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. çok teşekkür ederim önerileriniz için, kesinlikle dikkate alıcam :) blogunuzu da ilgiyle takip etmeye devam ediyorum başarılarınızın devamını dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tesekkur ederim :) keyifli okumalar dilerim.

      Sil