Kategoriler

26 Temmuz 2013 Cuma

Dan Brown ~ Cehennem


    Dan Brown okurken kendimi tarihi yerler ve eserler konusunda biraz cahil hissediyorum. Böyle hissedince; "Bahsedilen heykel nasıl bir şeydir? Nasıl bir resimdir bu acaba? Nasıl bir binada geçiyor olaylar?" diye diye bol bol ara verip, internette araştırma yapar buluyorum kendimi haliyle. Ve bunu yaparken de kesinlikle bakılması gereken (1 ve 2) 2 site keşfettim. Resimlerle kitaptaki atmosfer daha canlı oluyor.

      " Cehennemin en karanlık yerleri, buhran zamanlarında tarafsız kalanlara ayrılmıştır."

       Dante'nin İlahi Komedya'da anlattığı Cehennem'ine bir dalış yapıyoruz. Yine komplo teorileriyle dolu, heyecanla okunan bir kitap yazmış Dan Brown.  Küçük bir eleştiri yapmadan geçemiyorum ne yazık ki. Ters köşe yaparak son dakikasına kadar okuyucuyu kendine bağlama yöntemine giren Dan Brown, nasıl olur da mantık hatalarını fark etmez anlayamadım. (Spoiler içermemesi adına paylaşmıyorum ama gözden kaçacak gibi değil.) 


      Robert Langdon korkunç bir baş ağrısıyla Floransa'da uyandığında kendini bir hastane odasında bulur. Son bir kaç gününü hatırlamayan Langdon için en büyük sorun baş ağrısı olmaktan çıkmış, onu öldürmek için peşinden gelen kirpi saçlı bir kadın olmuştur. Bertnard Zorbist'in dünyaya yaymak istediği veba virüsünü durdurmak için kısacık bir zamanı olan Langdon'a doktoru Sienna yardım etmektedir. Floransa- Venedik-İstanbul üçgeninde ipuçları kovayan ikili dünyayı vebadan kurtarabilecek midir?

      Bertnard'ın kendini Dante'nin Cehennem'ine adamasıyla, bu cehennemi dünyada yaşatma çabalarını engelleyebilmek için Langdon'ın yine 24 saati vardır. Tarihi bir gezi yaptırırken, Simgebilim'den aldığı güçle bulmacanın parçalarını diziyor Langdon. 

       Dünya'daki nüfus sorununa değinen ve aslında insanı çok düşündüren bir soru soruyor yazar kitabında: "Bir düğmeye basıp, yeryüzündeki nüfusun yarısını öldürebilecek olsaydın, bunu yapar mıydın?.. Peki ama eğer o düğmeye hemen basmazsan gelecek yüzyıl içinde insan türünün yok olacağı söylenseydi... O zaman basar mıydın? Arkadaşlarını, aileni, hatta belki kendini öldürmek pahasına?"

     Dünya'da aynı anda yayınlanan, ser verilip sır verilmeyen bir çevrilme süreci geçirdi Cehennem. Hatta bu konuda yayınlanan haberlerden bir derleme yapmış Altın Kitaplar. İlgili metin için buraya tıklayabilirsiniz.

Kitaplı ve Keyifli Günler..


2 yorum:

  1. Aldım ama henüz okumadım, herkesin bir fikri var bu kitapla ilgili. Bende okuduktan sonra karar vericem artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dan Brown sonuçta ne yazsa okutuyor ama bence bir Da Vinci değil Cehennem. Yine de keyif alacağınızı düşünüyorum. Şimdiden keyifli okumalar :)

      Sil