Kategoriler

21 Ocak 2013 Pazartesi

Can Dündar ~ Yüzyılın Aşkları

Daha önce de söylemiştim. Her şeyden biraz kitapları çok severim. Önemli karakterlerimizin aşklarını objektif bir şekilde gerek Can Dündar'ın araştırmalarından gerek de karakterlerin akrabalarından ya da tanıdıklarından öğrenebileceğimiz güzel bir kitap geçti elime. Kitapta neler yok ki ..

   Damat Enver Paşa ile Şehzade kızı Naciye Sultan'ın uzaktan uzağa yürüttükleri evlilikleri, mektuplarda kalan aşkları..

   Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanım'ın herkesin bildiği tanışmaları, yaşadıkları sorunlar, ayrılıkları..

   İlk kadın tiyatro sanatçımız Afife Jale'nin tiyatrodan uzaklaştırılması, Selahattin Pınar'la tanışması ve evliliği. Gönül verdiği sahnelerden uzak olan Afife Jale'nin  aşklarına rağmen haplardan ve morfinden kurtulamayışı, hüzünlü ayrılıkları ve hüzünlü ölümleri..

   Nazım'ın terk edilen kadınları, Piraye'ye mektupları ve o mektuplardaki eşsiz şiirleri..

   Kitabın kapağını da süsleyen Eren-Bedri Rahmi Eyüboğlu çiftinin sanata dayanan sevgileri, Bedri Rahmi' ye "Karadutum, çatalkaram, çingenem.." mısralarını yazdıran kadına rağmen ölüm onları ayırana kadar süren evlilikleri..

   Adnan Menderes ve Ayhan Aydan' ın mahkemede son bulan aşkları, Ayhan Aydan' ın, uğruna evlilik, evlat yitirdiği halde "sevdim" diyecek kadar mertçe yaşadığı sevdası..

  Adnan Menderes' in oğlu Yüksel ve gelini İpek' in zamanla şiddete varan aşkları. Birinin intiharla hayatı sona ererken, diğerinin kendi ayakları üzerinde yükselişi..

   Yıldız Kenter ve Şükran Güngör' ün sanatla başlayan, ölümle bile son bulmayan dostluğa dayalı muhteşem aşkları..

   Yılmaz ve Fatoş Güney' in film setinde başlayan, film gibi yaşanan aşkları. Yılmaz Güney' in hapse girmesinin, 100 yıla yakın ceza almasının bile engel olamadığı, "Tekrar yaşar mıydın?" deseler Fatoş Güney' e "Yaşardım." dedirten bir sevda..

   Melih Kibar ve Çiğdem Talu.. Birinin bestelediğine diğeri sevgiyle söz yazdı. İşte o efsane şarkılar "Sevdan olmasa", "İşte öyle bir şey", "Bir de bana sor" böyle ortaya çıktı. Sevgileri yaş engeline ve topluma takılan, dostlukları edebi olan ikilinin hayatı..

  Bu kitapta en çok ne mi etkiledi? Sanırım Yıldız Kenter' in derin aşkı, Ayhan Aydan' ın "keşke"sizliği, Melih Kibar ve Çiğdem Talu' nun birbirlerine ait yaratılmış ruhları.

4 yorum:

  1. Beğeneceğim bir tür çok da güzel yorum.temin edeceğim en kısa zamanda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım hoşunuza gider ben çok büyük keyif alarak okumuştum.

      Sil
  2. Böyle kitapları okumaya bayılıyorum. Yeni bir kitapla tanıştım sayenizde teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim asıl. Vesile olabildiysem ne mutlu bana.

      Sil