Kategoriler

30 Mart 2014 Pazar

Jane Austen ~ İkna

        Bahar Şenliği'nin sinemaya uyarlanmış bir kitabı okuyup, filmini izleyenlere kategorisi için sevgili Jane Austen'ın İkna kitabını seçtim. Uzun zamandır Jane Austen okumuyordum ki seçerek çok da iyi yaptığımı fark ettim.

        19 yaşın verdiği bilinçsizlikle Anne Elliot, nişanlısı Wentworth'ten ayrılır. Bu ayrılığa, Anne'in çevresindekilerin iknaları sebep olur. Aradan geçen 8 yılın sonunda çift tekrar karşılaşmış, değişmiş, olgunlaşmıştır. Ayrılık sebebi olan Wentworth'un fakirliği son bulmuş, Anne ise ikna edilemeyecek kadar büyümüştür..

          Nükteli anlatımı ve eğlenceli diyaloglarıyla İkna beni diğer Jane Austen kitapları gibi büyüledi. İkna'da diğer kitaplarından farklı bir şey de vardı. Daha doğal, daha doğrusu daha gerçekçi bir finali vardı mesela. Daha durgundu ki bu kötü bir durgunluk değil, huzur veren cinsten bir durgunluktu. Aşk da vardı elbet ama nedense yoğun değildi. Farklı bir kitaptı İkna, çözümlerken daha çok kafa karıştıran; okurken daha çok sevdiren ama neden sevdirdiğini anlayamadığın.. Öyle bir kitaptı İkna işte..

        Karakterler de her zamanki gibi dolu doluydu. Olgun, ağırbaşlı bir Anne'imiz vardı mesela.. Diğer kitaplarının ana karakterlerine göre oldukça pasif kalabilecek derecede uyumlu.. Mr.Wentworth ise yine diğer ana karakterlere nazaran sakindi. Ne aksiydi, ne de mücadeleci.. Cırcır böceği gibi öten teyzeler de yoktu bu sefer.. Alıştığım Jane Austen anlatımıyla, alışmadığım bir karakter ve olay örgüsü zıtlığıyla enteresan bir kitaptı İkna. Okumalı, okutulmalı..

Yayınevi: Kırmızı Kedi

Sayfa Sayısı: 264 Sayfa

Kitaplı ve Keyifli Günler..


2 yorum:

  1. yahu o kadar austen kitabı baktım bunu nasıl görmedim ki ?Teşekkürler gözler daha çok açılmalı...

    YanıtlaSil
  2. Ne yazık ki Jane Austen kitapları yeterince kitapevinden çıkmıyor. Dikkatten kaçması normaldir. Seveceğini düşünüyorum. Filmi de başarılı :)

    YanıtlaSil