Kategoriler

11 Kasım 2013 Pazartesi

Yaşar Kemal~ İnce Memed 1

         Malumunuz Yazar Ayları Kasım yazarımız Yaşar Kemal'di. Ben de İnce Memed 4'lemesinin ilk kitabını okumayı tercih ettim etkinlik için( Yazar Ayları'na katılmak ve/veya katılımcılar neler okuyor öğrenmek için buraya tıklayınız). Yaşar Kemal'in betimlemelerine her zaman hayranımdır. Okurun hayal gücünün tam anlamıyla mekanları ve kişileri yaşatmasını sağlıyor betimlemeleriyle. İnce Memed'de de Çukurova'nın ve dönemin muhteşem betimlemeleri mevcut. Köylülerin diyaloglarıyla tamamlanınca da yüzü güldüren bir şaheser olmuş. Serinin diğer kitaplarını da çok merak ediyorum. Öyle bir yerde bitti ki nasıl devam edeceği hakkında fikir bile üretemiyorum. (Yeri gelmişken güzel bir makale buldum incelemek için buraya tıklayınız.)

          Kendi halinde yaşayan İnce Memed, Abdi Ağa'sının zulümlerinden bıkıp usanır ve köyden kaçmaya karar verir. Abdi Ağa'ya yakalanmasıyla birlikte ise zulümler artar ve sevdiceği Hatçe'sinin Abdi Ağa'nın yeğeniyle evlendirilecek olması da İnce Memed'in sabrını taşıran son damla olur. Hatçe'yi kaçıran İnce Memed, Abdi Ağa'yı yaralar ve yeğenini de öldürür. Polise teslim olmamak için eşkıyalar arasına karışması ve köylülere adalet dağıtmasıyla da bir efsane haline gelir.

           Toprak ağalarının zulümlerinin, insanların kendi topraklarında ırgat haline getirilmesinin, eşkıyalık ve insanların dağlara çıkma sebeplerinin, adaletin güçlünün yanında olmasının muhteşem bir dille işlendiği destansı bir hikaye. 

          "Düşünüyordu artık. Dünya kafasında büyümüştü. Dünyanın genişliğini düşünüyordu. Değirmenoluk köyü bir nokta gibi kalmıştı gözünde. O kocaman Abdi Ağa, karınca gibi kalmıştı gözünde. Belki de ilk olarak doğru düzgün düşünüyordu. Aşk ile şevk ile düşünüyordu. Kin duyuyordu artık. Kendi gözünde kendi büyümüştü. Kendini de insan saymaya başladı. "

          "Hatçe Osman'ın kızıdır. Osman yumuşak, kimseyle ilgilenmeyen, kendi halinde bir adamdır. Hatçe'nin anasıysa Allah'ın bir belasıdır."


4 yorum:

  1. Bende bu seriden mi giriş yapsam diye düşünüyordum, yorum görmek iyi oldu (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taze okuyucusundan şiddetle tavsiyedir :))

      Sil
  2. harika bir seridir, Yaşar Kemal'in bütün ustalığını konuşturduğu kitaplardır, keyifle , umutla , hüzünle hem de o kadar akıcı okunur ki , bitince off çekilir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serinin devamını Okuma Şenliği için okumalıyım sanırım:))

      Sil