Kategoriler

22 Mart 2014 Cumartesi

Okuma Şenliği Bahar 2014 Başladı

       Sevgili Pinuccia, Kış Şenliği'mizin bitişiyle hız kesmeden Bahar Şenliği'ni başlattı. Kış Şenliği'ndeki başarısızlığın ardından bu şenliğe kendimi teşvik etmek adına güzel bir kitap alışverişi yaptım ve listemi hazırladım.

        Etkinlik ve kuralları hakkında ayrıntılı bilgi almak ve katılmak için buraya tıklayabilirsiniz.

       Gelelim kategorilere ve benim seçtiğim kitaplara;




1. Kategori (10 Puan): Tavsiyelerine güvendiğiniz birinin önerdiği bir kitap okuyanlara: 

          Bu kategori için Ahmet Ümit'in yeni kitabı Beyoğlu'nun En Güzel Abisi'ni seçtim. Ben Ahmet Ümit'in kitaplarına aşık biri olarak, bitmesinler diye kitaplarını dönemlere yayarak okurum. Kış Şenliği'nde yazarın 2 kitabını okuyarak okumadığım pek kitabını bırakmamıştım. Bu sebeple Beyoğlu'nun En Güzel Abisi'ni beklemeye almıştım. Kitaplardan konuşmayı sevdiğim ve benim gibi Ahmet Ümit seven bir arkadaşım " Henüz okumadın mı?" şoku yaşadıktan sonra, büyük bir cümle kurmuştu bana; "Bu kitabını okumadan Ahmet Ümit seviyorum diyemezsin!" İşte ilk kategoriyi okuduğumda bu cümle yankılandı kulaklarımda. Bu sebeple de Kitapların en güzel abisi'nin son kitabını okumaya karar verdim.


2. Kategori ( 15 Puan): Bir şiir kitabı okuyanlara:

         Bu kategoride hala bir kitap bulamadım. Lisedeyken şiir kitaplarını öyle çok severdim ki, beğendiğim bütün şairlerin kitaplarına çoktan dadanmıştım. Yeni bir şairle tanışmak için kullanacağım bu kategori en son karar vereceğim kitap olacak sanırım.

3. Kategori ( 15 Puan): Herhangi bir edebiyat ödülü kazanmış yazar okuyanlara:

       Tutunamayanlar'ı ödünç verilen kişiden henüz geri alamadığım için Muhteşem Gatsby ile değerlendireceğim bu kategoriyi.



4. Kategori ( 15 Puan): Bir öykü kitabı okuyanlara:

         Bu kategoriyi okuduğumda hemen aklıma Sabahattin Ali gelmişti. 3 güzel ve büyük romanını okuduktan sonra öykülerini okuma vaktimin geldiği büyük yazar Sabahattin Ali'nin YKY'den çıkan Bütün Öyküleri 1'i okuyacağım. İçinde Değirmen, Kağnı ve Ses adlı öyküleri yer alıyor. Sabırsızlıkla okumayı beklediğim bir kategori. Yazar Ayları Mayıs yazarımızın Mine Söğüt olması nedeniyle  Deli Kadın Hikayeleri'ni okuyacağım.




5. Kategori ( 20 Puan): Adında bir çiçek adı olan ya da " çiçek" sözcüğü geçen bir kitap okuyanlara:

         Bu kategori için annemin kitaplığından alıp İstanbul'a getirdiğim Vittorini'nin Kırmızı Karanfil'ini seçtim. Kitap hakkında da yazar hakkında da bir bilgim yok aslında bakarsanız. Bu sebeple de bu kitabı okurken yazarını da araştırıp, yeni şeyler öğrenme imkanı bulacağıma inanıyorum.



6. Kategori (20 Puan): Şimdiye kadar hiçbir kitabını okumadığı kadın bir yazardan bir kitap okuyanlara: 

Anne Frank'in Hatıra Defteri'ni okuyacağım.

7. Kategori ( 20 Puan): İlk kitabı 2010 ve sonrasında çıkmış bir yazarın bir kitabını okuyanlara:

         Gölge ve Kemik serisinin George R.R. Martin'in Taht Oyunları serisiyle karşılaştırıldığını öğrendiğimde çok merak etmiştim. Bakalım nasıl olacak..


8. Kategori ( 20 Puan): Sinemaya uyarlanmış bir kitabı okuyup, filmini izleyenlere: 

         En sevdiğim kategorilerden biri. Bu sefer tercihimi uzun zamandır okumadığım Jane Austen'dan yana kullanıyorum. Jane Austen'ın farklı bir tarzda yazdığı İkna kitabını okuyup, filmini izleyeceğim. Bu kategori sayesinde de Jane Austen'dan bir kitap daha okumuş olacağım.



9. Kategori (20 Puan): Kütüphanesinde en çok bekleyen kitabı okuyanlara: 

         Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü kitabını seneler önce almış, kendim okuyamadan bir arkadaşıma ödünç vermek zorunda kalmıştım. 

         Kütüphanemde kendisi yoktuysa da boşluğu uzun zaman bekledi. Bu şenlik için yaptığım alışverişle de bir an önce bu boşluğu doldurmak ve bu büyük kitapla tanışmak istedim.




10. Kategori (25 Puan): Kendisi doğmadan en az 100 yıl önce doğmuş bir yazarın kitabını okuyanlara:

        Emily Bronte'nin çocukken okuduğum ve bir daha da elime almadığım kitabı beni uzun senelerdir bekliyordu. Bu kategori sayesinde Uğultulu Tepeler kitabını bir kez daha okuyacağım. Bu sene Jane Austen'ın Mansfield Park'ının 100 yaşının kutlanması sebebiyle Mansfield Park'ı okuyacağım.


11. Kategori ( 25 Puan): Rus Edebiyatı'ndan bir kitap okuyanlara:

       Bu kategoriyi Yazar Ayları ile birleştirip Aleksandr Soljnenitsyn'den İlk Çember'i okumayı planlıyordum. Ancak kitabı bulamadığım için Nisan Yazarı'mız Tolstoy'dan bir kitap okuyacağım. Henüz bulamadım.


12. Kategori ( 45 Puan): Aynı yazardan en az 1200 sayfa kitap okuyanlara: 

      Bu kategoriyi seçerken çok fazla yazar arasında kalmıştım ki bu yazardan biri de Ayşe Kulin idi. Kitap alışverişi yaparken Kristin Hannah'ın 8 kitaplık serisini indirimde görünce ve benim okuduğum kitapları da ödünç aldıklarımdan olduğu için bu kategoriyi Kristin Hannah'la değerlendirip, kütüphaneme okuduğum ve okumak istediğim kitaplarını ekledim. 

 ( Gece Yolu, Ateşböceği Yolu ve Ateşiböceğinin Şarkısı'nı okuyacağım.)



4 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) keyifli okumalar dilerim

      Sil
  2. Ahmet Hamdi Tanpınar ve Sabahattin Ali'nin olduğu bu güzel listeye bence bir de Oğuz Atay çok yakışır. O yüzden üçüncü kategoriye Tutunamayanlar'ı seçin bence. Zaten benim listeme de onu seçeceğinizi yazmıştınız. Bu son dediğim biraz ukalaca oldu sanki, pardon. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur mu öyle şey:) Kitabım benden habersiz ödünç verilmiş. O yüzden eklemedim. Geri alınca ekleyeceğim :))

      Sil